SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

co to jest białko wpc i wpi

  • Białko kazeinowe, czy serwatkowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6909 Data: 2018-04-16 11:11:12
  • Co jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] których liczy się tylko siła. Dlatego kiedyś ciężarowcy kategorii open nosili brzemię potężnych brzuchów (najlepiej było to widać od lat 60. do lat 80. XX wieku). Czy dieta jest naprawdę tak ważna? Czy mogę jeść w McDonald’s, bo to przecież węglowodany, tłuszcze i proteiny? Co się dzieje, gdy zjadam niewłaściwy pokarm? Co z tym sodem? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6840 Data: 2018-09-19 16:31:13
  • Z siłownią jest często związany nurt powierzchownej wiedzy opartej o wybiórcze cytowanie informacji. Skąd czerpać informacje? Na pewno nie z Youtube, Instagrama, Facebooka czy "bucowatych" celebrytów na wiecznej bombie lub sezonowych specjalistek z Instagrama. W dobie Youtube każdy nagle stał się ekspertem od dietetyki, treningu i farmakologii. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7416 Data: 2019-03-31 13:10:58
  • Problem doboru odpowiedniego prezentu wraca każdego roku, osoby trenujące często stosują specyficzną dietę, mają wyrafinowaną odzież i specjalistyczny sprzęt. Znam przypadki kupowania zupełnie nieprzydatnych prezentów (książek o podstawach treningu dla osoby zaawansowanej) albo, co gorsza, odżywek, sprzętu czy ubrań, których dana osoba ma w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14110 Data: 2017-12-16 17:02:04
  • Dorian Yates był jednym z masowych potworów lat 90. XX wieku. Jego dzieło kontynuowali Nasser El Sonbaty, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, a obecnie w ten trend wpisuje się również Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay (zwycięzca Mr. Olympia 2020). Nie wiem, czy te sylwetki są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10634 Data: 2020-12-24 08:31:19
  • Mity na temat odchudzania

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] treningi bliższe kalistenice. Dla większości ludzi niebędących na „wspomaganiu” pozbywanie się nawet 1 kg tłuszczu oznacza katorgę oraz wyrzeczenia, a jeszcze trudniejsze jest budowanie masy mięśniowej. Dlaczego? Bo zaczynasz przemiany ciała od niewłaściwej strony. Aby zredukować tkankę tłuszczową, wcale nie musisz poświęcać czasu na aeroby, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9212 Data: 2017-11-22 12:15:25
  • Suplementy na masę mięsniową

    Artykuł
    Suplementy

    [...] - jak ją budować? Dodatkowo, trening w warunkach niedostatecznej podaży (np. kluczowych aminokwasów) nie musi być optymalny dla hipertrofii. Dla kulturysty kluczowe jest nie tylko dostarczanie określonych ilości protein czy węglowodanów, ale także czas, w którym pojawia się określony składnik diety. Szczególnie ważny jest okres [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6209 Data: 2018-09-17 09:20:22
  • Dieta kulturysty. Odwadnianie i suplementacja w kulturystyce

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] największe osiągnięcie 4. miejsce na szczeblu krajowym), na lunch zjada 200 g piersi z kurczaka z porcją ryżu brązowego i 100 g zielonych warzyw. Posiłek przedtreningowy jest dokładnie taki sam, jak lunch (kurczak, ryż, warzywa). Posiłek potreningowy to zwykle rumsztyk wołowy (200 g mięsa), ryż brązowy i warzywa. Luke (40 lat, 17 lat [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11280 Data: 2019-03-16 11:57:43
  • Glikogen, fruktoza - jak to jest?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] w książkach (np. Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system”, artykułach na stronach internetowych, np. Mikołaja Żeglińskiego) okazuje się, iż fruktoza jest w stanie uzupełniać glikogen mięśniowy. Dlaczego? Bo w wątrobie człowieka 50% fruktozy jest konwertowane do glukozy, 25% do mleczanów i ~15% do glikogenu (wątrobowego). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2901 Data: 2019-03-13 09:50:36
  • Białko serwatkowe jest doskonale sprzedającym się produktem, który nie wymaga reklamy. Niektórzy guru kulturystyki twierdzą, iż odżywki są zbędne, a kupowanie białka serwatkowego nie jest wcale potrzebne. Czy to prawda? Czy białka roślinne są sobie równe? Jaki rodzaj białka jest najlepszy? Czy białko ma wpływ na system odpornościowy? Kiedy jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10601 Data: 2018-10-16 13:11:17
  • [...] stopniu klatka piersiowa). uzupełniające serie na wyciągu, np. prostowanie ramienia jednorącz z rączką wyciągu (triceps). uzupełniające wznosy przodem, bokiem, w opadzie (jest to ćwiczenie, które ciężko zakwalifikować, jako pull albo push); cel mięśnie naramienne. Trening pull obejmuje np.: podciąganie na drążku - 4-5 serii (nie do końca dobrą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6176 Data: 2020-01-27 17:33:22
  • Zanim zaczniemy, chciałbym zadeklarować, iż nie jestem zwolennikiem mleka. Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13271 Data: 2018-01-22 19:00:03
  • [...] żadnego znaczenia, iż tezy ww. mentora nie znajdują odzwierciedlenia w badaniach naukowych. Teza nr 1 „Po treningu mamy niski poziom glikogenu”, „glikogen jest wypłukany”… Wspomniane tezy nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Dlaczego? Bo aby zużyć większość glikogenu należy pracować z dużą intensywnością [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14915 Data: 2018-03-11 11:44:40
  • [...] o szybkiej kinetyce (np. glukoza, fruktoza, sacharoza): ciastka, słodycze, ciasta, drobne słodzone przekąski (np. batoniki), napoje z dodatkiem cukru itd. Niekorzystne jest dostarczanie dużych ilości przetworzonych węglowodanów (np. płatki śniadaniowe, ryż biały), pokarmów fast food (pizza, kebaby, hot dogi itd.). Ważna jest odpowiednia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6759 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • Białko, ile razy dziennie? Czy muszę jeść białko co 3h?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] godzin po treningu. Zgadza się, kulturystom wyczynowym dość często „siadają” nerki, wątroba czy lewa komora serca. Jednak wynika to z utrzymywania nadciśnienia tętniczego (jest to sprawdzona metoda niszczenia nerek, które pompują 1-1,2 l krwi na minutę) oraz stosowanie leków nefrotoksycznych, np. niesteroidowych leków przeciwzapalnych (w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15530 Data: 2019-03-17 09:16:15
  • [...] nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). Zakończenie Wbrew obiegowym opiniom, wcale nie musisz wykonywać interwałów ani aerobów. Chudnięcie zależy od deficytu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18677 Data: 2020-01-17 17:49:01
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28702 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • [...] sacharozę (cukier stołowy) powstaje => glukoza + fruktoza trehalaza rozkłada trehalozę => powstaje glukoza. Skrobia= amyloza (20%) + amylopektyna (80%) Amylopektyna jest polimerem glukozy, który jest podatny na hydrolizę enzymatyczną przez amylazę w punktach rozgałęzienia występujących przy wiązaniach glikozydowych α1-6, co 24 do 30 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1837 Data: 2020-05-25 12:32:08
  • [...] duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna być „masa”, tylko „redukcja”. Podsumowanie  Największym błędem początkujących jest „skakanie” po planach treningowych i dietach. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6910 Data: 2020-12-31 10:33:07
  • Diety dla kulturysty: masa, redukcja, gęstość i siła

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20833 Data: 2019-05-29 09:15:06